حضرت امام علی (ع) مَن جاءَتهُ مَنِیَّتُهُ وهُوَ یَطلُبُ العِلمَ فبَینَهُ وبَینَ الأنبیاءِ دَرَجَهٌ؛ هر کس در حال طلب دانش مرگش فرا رسد ، میان او و پیامبران تنها یک درجه تفاوت باشد . مجمع البیان : ۹ / ۳۸۰ منتخب میزان الحکمه : ۳۹۸
جستجو در پایگاه
دریافت اطلاعات پایگاه
دفاعیه دکتری در دانشکده مهندسی صنایع
| تاریخ ارسال: 1400/6/23 |
دفاعیه دکتری در دانشکده مهندسی صنایع
مائده بانک (دانشجوی دکتری رشته مهندسی صنایع- سیستمهای اقتصادی- اجتماعی)، ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۰ از رساله خود با عنوان «یکپارچهسازی تصمیمات تعیین اندازه انباشته و زمابندی تولید و توزیع در زنجیره تأمین» به صورت مجازی دفاع خواهد نمود.
چکیده این رساله که به راهنمایی دکتر مهدوی مزده و مشاوره دکتر حیدری و دکتر تیموری انجام شده به شرح زیر است. ضمنا این جلسه دفاعیه، ساعت ۱۱:۳۰ برگزار می شود.
لینک ورود به جلسه دفاع: http://meeting.iust.ac.ir/
چکیده:
مطالعات یکپارچهسازی عملیاتی تولید و توزیع (زمانبندی تولید و توزیع) در صنایع ساخت برای سفارش در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته، اما با وجود توسعه این مطالعات، هنوز شکافهای قابل توجهی در یکپارچسازی سطوح عملیاتی و تاکتیکی تولید و توزیع در ادبیات صنایع ساخت برای سفارش به چشم میآید. در راستای برطرف کردن یکی از این شکافها، پژوهش حاضر به بررسی تأثیر تصمیمات تعیین اندازه انباشته تولید در مسئله یکپارچگی زمابندی تولید و توزیع، با رویکرد تحویل دستهای، پرداخته است. در اکثر مطالعات زمانبندی تولید و توزیع، علاوه بر عدم توجه کافی به هزینه نگهداری موقت، هر سفارش (محصول- مشتری) به عنوان یک کار در نظر گرفته میشود و یا به عبارت دیگر شروع تولید یک سفارش صرفاً پس از پایان تولید سفارش دیگر (و نه در میان آن) میسر است. در این پژوهش نشان داده شده است که شکست یک سفارش در مرحله تولید (حتی زمانی که شکست در تحویل مجاز نمیباشد) یا به عبارت دیگر در نظر گرفتن تعیین اندازه انباشته تولید همراه با تصمیمات زمانبندی تولید و توزیع و همچنین لحاظ کردن هزینه نگهداری موقت، میتواند تأثیر فراوانی در هزینههای زنجیره داشته باشد.
در راستای تبیین این موضوع، ابتدا مسئله زمانبندی تولید و توزیع تک ماشین با تحویل دستهای، با در نظر گرفتن هزینههای نگهداری موقت کالا برای شرایطی که امکان شکست در تحویل سفارشها وجود دارد مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده خواهد شد که تصمیم گیری یکپارچه در مورد تولید و توزیع چگونه موجب کاهش هزینهای زنجیره خواهد شد. پس از مدلسازی مسئله، با توجه به پیچیدگی آن، برای حل مدل در مسائل با ابعاد بزرگ، یک الگوریتم ژنتیک توسعه داده شده و جهت بهبود عملکرد الگوریتم، چهار الگوریتم ابتکاری جهت تولید جواب اولیه و یک الگوریتم جستجوی محلی نیز ارائه شده است.
در ادامه، همین مسئله با فرض عدم امکان شکست سفارشها در هنگام تحویل مورد بررسی قرار گرفته و پس از مدلسازی تأثیر شکست یک سفارش در مرحله تولید بر کاهش هزینهها و شرایط بهینگی مدل موردبحث قرار گرفته است. برای این مساله یک الگوریتم ژنتیک-ابتکاری با نحوه نمایش جواب متفاوت برای حل مدل توسعه داده شده است. برای هر دو مسئله، با تولید مسائل نمونه، صحت و عملکرد مدلهای ریاضی و الگوریتمهای فرا ابتکاری مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده است که مدل یکپارچه ارائه شده به طورمیانگین میتواند ۱۲.۶ درصد کاهش در هزینهها ایجاد نماید.
به منظور پیادهسازی و اجرای مدلهای ارائه شده در صنعت، یک خط تولید و توزیع سوسیس و کالباس به عنوان مطالعه موردی بررسی گردیده است. مقایسه نتایج حاصل از بهکارگیری مدل مذکور برای مسئله تولید و توزیع این مجموعه، با برنامه های فعلی اجرایی ، نشاندهنده میانگین بهبود ۱۵% در هزینههای مجموعه میباشد. درانتها نیز مدلی جهت پاسخگویی به شرایط پیشرو در سیستم حملونقل مجموعه ارائه گردید.
کلید واژه ها: اندازه انباشته، تحویل دستهای، زمانبندی تولید و توزیع، هزینه نگهداری، الگوریتم ژنتیک، شکست در تولید
bank_maedehiust.ac.ir نشانی الکترونیکی: